"Filocalia" (gr. „iubire de frumos”) este titlul dat de Sfantul Vasile cel Mare si Sfantul Grigorie Teologul unei antologii a scrierilor lui Origen.
Mult mai tarziu, in secolul al XVIII-lea, o colectie de texte care se refera la viata contemplativa si ascetica, scrise inainte de secolul al IX-lea de catre mari Parinti ai spiritualitatii ortodoxe rasaritene, este adunata si publicata de sfantul Nicodim Aghioritul (1749-1809) si Macarie din Corint (1731-1805), la Venetia, in 1872.
Mai apoi, diferite editii in alte limbi au aparut - slavona si romana, in primul rand, adesea largind colectia initiala a sfantului Nicodim.
Editia slavona a fost facuta de sfantul Paisie Velicicovski.
A circulat mai intai in manuscrise, apoi a fost tiparita la St-Petersburg, in 1793.O prima editie a Filocaliei romanesti a fost tradusa de ucenicii staretului Paisie (Velicicovschi) de la Neamt si a circulat in manuscris. In secolul XX, o colectie „Filocalia” in 12 volume a fost publicata, in traducerea si cu notele Parintelui Dumitru Staniloae, incepand cu anul 1946 (primul volum).