Sfintii Insulelor Britanice - Vlad Benea

In paginile acestei lucrari, semnata de tanarul licentiat in Teologie, Vlad Benea (*azi ierod. drd. Grigorie, Man. Nicula), talentatul autor se ocupa de Sfintii Apusului, care dupa expresia sa sunt „toti acei placuti ai lui Dumnezeu, care au trait in apusul Europei in perioada cand acesta se afla in unire cu Biserica Ortodoxa si marturisea credinta cea dreapta”. Sunt acei stratioti ai Duhului Sfant, purtatori ai harului si adevarului divin, care „au nascut neamurile cele pagane la Hristos”. (…)

Vietile lor edificatoare exercita pana astazi o puternica influenta asupra moravurilor. Relatarile pioase ale acestor haghiografii britanice determina, in mare masura, actiunea de desavarsire si ne fac sa intelegem activ ca transfigurarea lumii, indumnezeirea ei, atarna de fiecare din noi. (…)

Scrisa intr-un stil limpede, curgator si captivant, cartea de fata ne ofera o delectare intelectuala si duhovniceasca. Bogatia informatiilor, a referintelor haghiografice si a bibliografiei face ca aceasta lucrare documentata sa fie nu numai ziditoare de suflet, ci si erudita. Plin de bucuria lecturii, il felicit si il binecuvintez pe autor pentru aceasta carte atat de frumos intocmita. Iar pe „atletii lui Hristos” evocati in ea, ii venerez zicand: „Bucurati-va, Sfintilor toti, care in pamanturile Apusului ati marturisit dreapta credinta!”. (PS Dr. Irineu Pop-Bistriteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului)