Tot crestinul doreste sa ajunga in Imparatia Cerurilor. Facand o analogie
intre Imparatia Cerurilor si imparatiile lumesti trecatoare, vom spune ca orice
imparatie, orice stat, are niste legi. Legea de baza este constitutia. Toate aceste legi se intemeiaza pe o anumita etica.
Legea Imparatiei Cerurilor se intemeiaza pe o morala speciala, pe o
spiritualitate unica si desavarsita. Ea ne-a fost lasata de Domnul Iisus Hristos.
Aceasta morala crestina pe care se intemeiaza legile Imparatiei lui Dumnezeu o gasim in Sfintele Scripturi si in scrierile Sfintilor Parinti.
Imparatia Cerurilor este proclamata in capitolele 3 si 4 ale Evangheliei dupa
Matei. In capitolele 5, 6 si 7 – cunoscute sub numele de Predica de pe Munte – este expusa morala care domneste in aceasta Imparatie. Chiar daca multi s-au oprit asupra Predicii de pe Munte, ne vom opri si noi, spunand, din perspectiva anuntata, ca aceasta este o adevarata „Constitutie” a Imparatiei lui Dumnezeu.
Vom face referiri la unii Sfinti Parinti preocupati de acest text si la scrieri cu continut moral accesibile tuturor, pentru ca dorim sa fie de folos aceasta carte celor ce tanjesc sa fie „cetateni” loiali ai Imparatiei lui Dumnezeu.
Stim ca in vremurile noastre se citeste putin, dar insistam, asa cum o face Sfantul Ioan Damaschinul, zicand: “Sa batem, deci la paradisul preafrumos al Scripturilor, la paradisul cel cu bun miros, cel prea dulce, cel preafrumos, cel ce rasuna la urechile noastre cu tot felul de cantari ale pasarilor spirituale purtatoare de Dumnezeu, cel care se atinge de inima noastra, care o mangaie cand este intristata, o potoleste cand este maniata si o umple de o bucurie vesnica…”
Sa citim si sa ne documentam. Legile „Imparatiei” trebuiesc cunoscute si aplicate. Sfantul Marcu Ascetul ne spune ca “Domnul e ascuns in poruncile Sale. Iar cei ce-L cauta, Il gasesc pe masura implinirii lor”.