Ceaslov

Ceaslovul este cartea de baza a citetului si a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care contine textele folosite de preot si diacon).

Exista mai multe variante de Ceaslov, dintre care cea mai cuprinzatoare este Ceaslovul Mare (in greceste: ῾Ωρολόγιον τò μέγα, Horologion to mega; in slavona: Великий Часословъ, Velikij Chasoslov). Contine partile fixe ale Slujbelor zilnice, (Vecernia, Pavecernita (mare si mica), Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Obednita, rugaciunile de dinaintea meselor). Partile citetului si cantorului sunt date complet iar cele ale preotului si diaconului sunt prescurtate. Ceaslovul Mare contine si o lista cu sfinti praznuiti in timpul anului (cu troparul si condacul lor), alesi adecvat pentru duminici si sarbatori mobile (din Triod si Penticostar), si canoane diferite si alte slujbe. Ceaslovul Mare este cea mai folosita carte in bisericile de stil grec.

Numeroase editii ale Ceaslovului sunt, de obicei, mai scurte; cu portiunile fixe ale slujbelor intregi dar cu celelalte texte mult mai pe scurt (dar care se gasesc pe larg in celelalte carti de cult carti de cult). In plus, adesea aceste carti contin rugaciunile de seara si de dimineata, rugaciunile pregatitoare pentru Sfanta Impartasanie si rugaciuni dupa Impartasanie.